Taller 4 : Emergència climàtica. La nostra petjada ecològica què hi té a veure?
Nivell: primer i segon nivell d’ESO
Durada: flexible. Es pot adaptar a les necessitats del centre.
Continguts: Anàlisi dels nostres hàbits de consum. Relació entre el nostre consum i la nostra petjada ecològica. Alimentació. Roba i oci. Mobilitat. Introduir el concepte del decreixement. Consum i justícia social. La nostra petjada ecològica i com reduir-la. No hi ha planeta B.
Aquests continguts son flexibles i modificables segons les necessitats del centre acadèmic.
Objectius: conscienciar a l’alumnat sobre la necessitat de reduir la nostra
petjada ecològica per ajudar a no agreujar i eventualment, col·laborar a
contenir l’escalfament global. Fomentar la mobilitat sostenible amb la
finalitat de millorar la qualitat de l’aire al barri i millorar la salut. Fomentar el comerç local, el comerç just i el consum eco.
Activitats a l’aula: Mesurar la grandària de la nostra petjada ecològica i els seus efectes a nivell planetari. Relacionar-la amb la emergència climàtica. Materials i metodologia a utilitzar: vídeos, pluja d’idees, enquestes, estudis, anàlisi, debats, reflexions i crítica amb la finalitat de buscar solucions i millores; planificació i preparació d’activitats fora de l’aula.
Activitats fora de l’aula: visites dins el barri, com ara supermercats, mercats, parcs, platges amb l’objectiu de conscienciar-nos sobre el nostre consumdeixalles i les seves conseqüències i amb la finalitat de canviar els nostres hàbits.
Propostes d’accions per millorar el nostre entorn: intercanviar impressions amb gent del barri sobre un tema a triar, com ara residus; organitzar accions “de propaganda”, fer neteja d’un parc o platja i posterior
estudi i reflexió sobre els residus i com arribar a l’objectiu del residu 0.
Organitzar un mercat d’intercanvi i/o de segona mà. Organitzar una marxa
reivindicativa. Fer un anàlisi de l’entorn per comprovar la qualitat de l’aire
que respirem al barri i mesures per millorar-ho.
Tant les activitats dins com fora de l’aula poden ser modificables en quantitat i duració segons les necessitats del centre acadèmic.