CONSUM

No és més sostenible qui més recicla, sinó qui menys residus genera

No siguis consumista.
Moltíssimes coses no són necessàries, altres es poden reparar com el calçat, la roba, els petits electrodomèstics, vehicles, etc.
Compra productes de comerç just i proximitat.
Moltes multinacionals produeixen en països llunyans, amb poques garanties de treball digne o infantil. Aprofiten les lleis laxes laborals i sobre contaminació per contaminar allà i fer més beneficis.
Compra productes de temporada, bio o eco.
Requerirà canvis i adaptació en les teves costums. Aquest tipus de producció és més natural, sana i respectuosa amb el medi ambient
Millor comprar a granel.Menys envasos i plàstics. També més barat. Porta les teves bosses.
Reutilitza bosses i cistells.
Fins hi tot les bosses reciclables i compostables s’han de fabricar i això també gasta energia i aigua.
Res de transgènics.
Els transgènics empobreixen la terra, la biodiversitat, els aqüífers i sotmeten a la pagesia local amb les patents.
Utilitza roba i bolquers de fibres naturals.Són millors per la pell, no generen tanta deixalla ni micro-plàstics que acaben al medi ambient. També estalvien aigua
Exhaureix la vida útil dels aparells.
Els nous que siguin energèticament més sostenible, de classe A+ o superior. Són més cars, però a la llarga estalvien energia.
No compris articles sospitosos de tenir obsolescència programada.Les garanties més llargues cobreix productes de més qualitat, amortitzen millor els aparells i retarden el cicle de les deixalles.
Busca aparells amb peces homologables.Per exemple, els aparells d’ús comú que tenen carregadors diferents segons el fabricant eviten l’intercanvi, dificulten l’ús del producte, són exigències per fidelitzar-te en la mateixa marca.
Demana informació rigorosa en l’etiquetatge de tots els productes.
L’etiquetatge complert, ben visible i rigorós, és indispensable per una bona transparència de la informació al consumidor i per poder prendre les nostres pròpies decisions al comprar.
Fixat amb els embalatges.
Les bosses de reixa de plàstic de taronges o patates, o fruites amb protecció de porexpan, o etiquetades d’una a una, generen microfibres plàstiques que van a parar al mar i a la xarxa alimentària.
Al mercat exigeix que no emboliquin els aliments amb plàstic d’un sol ús.
Són molt contaminants i costen de produir. Es insostenible embolicar les peces individualment o posar-los en caixetes de plàstic. Amb paper n’hi ha prou. També pots portar el teu propi material.
Fes la rehabilitació energètica de la teva casa
Aïllar façanes, finestres, etc. fa que no hagis de prémer cap botó per a tenir una temperatura confortable la major part del temps, redueix les teves necessitats d’energia i climatització.
Utilitza llampares de baix consum.
S’estalvia molta energia i, a la llarga, son més econòmiques. Es recomana que siguin de Classe B o superior i/o LED.
Disposa de sistemes d’encesa automàtica de pas i temporitzadors.
En passadissos amb poca freqüència de pas, lavabos, magatzems, etc. , estalvien molta energia. Pels jardí, terrasses i patis els fanalets solars són una bona alternativa.
Col·loca termòstats i reguladors horaris.
Regular la temperatura d’hivern a 19 ºC i la d’estiu a 27ºC i utilitzar els aparells el mínim d’hores possible significa un gran estalvi energètic i econòmic.
Adequa la potència elèctrica de la teva llar.
Sovint està sobredimensionada. Amb 4 i 5 KW n’hi ha prou per una llar estàndard. Mai està tot endollat l’hora. Apagar llums i aire condicionat quan no es necessiten és fonamental.
Quan no siguis a casa apaga llums, pilots i routers.Gasten poc cadascun, però n’hi ha molts i estan tot el dia encesos. Al l’any representa una despesa significativa. Imagina quants punts de contacte hi pot haver en milers de llars.
Estalvia gasFent dutxes curtes. També quan l’aigua ja bull, p. ex. al fer verdura, ja es pot baixar el gas al mínim, per més gas que s’hi doni la temperatura no passarà de 100 ºC, ni anirà més ràpid. S’estalvia més d’un 50% durant tota la cocció.
Si pots substitueix el gas fòssil per electricitat.
L’electricitat tindrà cada vegada un origen més renovable i el seu impacte ambiental serà més baix que el del gas.
Evita freqüentar terrasses que tinguin estufes a l’exterior.Escalfar l’aire exterior és una verdadera despesa innecessària i absurda, totalment insostenible i insolidària.
Reaprofita aigua en l’ús diari.
Pots estalviar un 50%. P. ex. recollint l’aigua de la dutxa mentre esperes que surti calenta. Serveix per regar les plantes o fregar o fins hi tot per el WC. L’aigua serà un factor limitant en el futur.
Col·loca limitadors de cabal d’aigua a les aixetes.Millor una dutxa que banyar-se. No cal obrir les aixetes del tot i es poden tancar mentre es renten les dents, les mans, etc. Utilitza sanitaris amb dispositius de reducció i/o amb doble descàrrega.
Col·loca reg automàtic gota a gota i planta vegetació autòctonaS’estalvia moltíssima aigua i les plantes autòctones aguanten millor la sequera i pateixen menys si t’oblides de regar-les.
Aprofita l’aigua de pluja.
Hi ha canalons i dipòsits recol·lectors per aprofitar l’aigua de pluja i poder-la re-utilitzar.
Segueix les recomanacions del teu ajuntament pel reciclatge.Usant punts verd i deixalleries ambulants s’evita que els residus vagin a llocs no controlats. Molts seran reutilitzats. S’estalvia recursos i energia.
No tiris residus per l’aigüera.
Olis, productes químics, pintures, restes de medicaments…, perjudiquen les depuradores o acaben descontrolats o al mar.
De les deixalles separa la fracció orgànica per fer compost.Compostant la part vegetal a casa podràs abonar les teves plantes de terrat, jardí o hort de manera natural.
Genera el mínim de residus possible.No és més sostenible qui més recicla, sinó qui menys residus genera.
Fes proselitisme. Dóna exemple.
Un bon exemple és millor que mil paraules. Comentar en públic i privat la vostra actitud sostenible i influir en els familiars i amics, és el millor ensenyament.

Anar a la pàgina d’inici

Print Friendly, PDF & Email

Comentarios cerrados.