ENERGIA

L’energia només es transforma. A cada transformació se’n perd una part. L’energia no és sols de qui la paga, és de tots i és escassa

Aprofita la llum natural durant el dia i no deixis llums oberts.Estalviaràs energia.
Utilitza les cortines, persianes i tendals per evitar fuites de calor a l’hivern o la insolació de les llars a l’estiu.Treure o posar cortines o persianes segon l’estació de l’any és molt bona solució per mantenir la temperatura.
Utilitza llums de baix consum.Classe B o superior i LED.
Disposa de sistemes d’encesa automàtica de pas i temporitzadors.En passadissos, magatzems, jardins, etc. Estalviaràs energia.
Estalvia electricitat.La temperatura dels aires condicionats s’ha de regular a 19 ºC a l’hivern i 27ºC a estiu. Aquests aparells de climatització s’han d’utilitzar el mínim d’hores. No deixis llums encesos.
Estalvia gas.El mateix del punt anterior, però a més quan l’aigua bull, s’ha de baixar el gas al mínim. Per més calor que hi afegeixisla temperatura no sobrepassarà els 100 ºC.
Apaga pilots i routers quan no siguis a casa.Son una despesa innecessària. N’hi ha mots i mb el temps resulten un augment en la factura elèctrica. Imagina els milions de puntets encesos a totes les llars.
Evita l’ús de assecadora de roba.
Els terrats, balcons, galeries i estenedors d’interiors són una bona solució per estalviar energia.
Assegura l’estanqueïtat de finestres i balconades.Aïllar el teu habitatge és de les millors inversions que hi pots fer. Evitaràs pèrdues d’energia a l’estiu i a l’hivern. També t’aïlla del soroll i la contaminació.
Manteniu els electrodomèstics en condicions.Neveres i congeladors lluny de fonts de calor i impediu que s’hi acumuli gel. Obriu-los el mínim possible.
Dóna suport a tot el que sigui disminuir la lluminositat ambiental.Freqüentment la il·luminació està sobre dimensionada o col·locada en llocs o hores en que no es necessària. Resulta una despesa inútil d’energia i manteniment. Modifica la biodiversitat.
Contracta una companyia o cooperativa de llum que subministri energia renovable.Fer-ho en comunitat és més avantatjós. Les fons independents de les energies fòssils són netes i contribueixen menys a l’escalfament global.
Exigeix un model energètic amb control públic i amb regulació de preus justos.El control públic pot gestionar els preus de l’energia i evitar l’especulació. L’energia solar, eòlica, o hidràulica és de tots, no pot estar únicament en mans privades que busquen lucrar-se’n.
Mira si pots invertir en un sistema d’energia renovable solar.La instal·lació sovint s’amortitza a curt termini amb els ajuts públics i beneficis fiscals. Un cop amortitzada la instal·lació ja només queda gaudir dels beneficis. Però has de considerar també el manteniment i el desgast.
Evita freqüentar terrasses que tinguin estufes a l’exterior.Escalfar l’aire exterior és un gran malbaratament energètic absurd i gens solidari en temps d’escassetat d’energia.
Oposa’t a l’energia nuclear.
Les nuclears gasten enormes quantitats d’energia i materials per construir-se. Generen un deute enorme No són 100% segures. Els residus son molt perillosos, costosos d’emmagatzemar i transportar i duren desenes de milers d’anys, temps durant el qual caldrà que siguin custodiats.
Eco-construeix.Passant de l’energia de la llar alimentada amb petroli, gas o carbó, a l’energia de fons renovables reduiràs molt la perxada ecològica.
Bio-construeix.Si has de fer-te una casa, que sigui el més ecològica possible i contempla la possibilitat de què es faci amb materials de bioconstrucció. Estalviaràs durant tota la seva existència i serà energèticament neutre i sostenible.
Mira si pots baixar la potencia elèctrica contractadaSovint està sobredimensionada. També rebaixaràs la teva factura de llum.
Fes ús racional de les bateries en qualsevol dels aparells que en tenen.Les bateries de ordinadors, telèfons, bicicletes o patinets utilitzen materials escassos i costosos de reciclar. Contaminen durant la seva extracció i la seva producció.

Anar a la pàgina d’inici

Print Friendly, PDF & Email

Comentarios cerrados.