SOCIETAT I BENESTAR

La societat ha de tendir al benestar de tothom

Indignat i manifestat. No et quedis a casa.
Una població obedient és submisa, manipulable i susceptible de perdre drets i llibertats. És l’esforç i compromís de tots l’únic que pot canviar les coses. La inactivitat perpetua el estatu quo.
Dona suport a les iniciatives ciutadanes contra els desnonaments i pobresa energètica.Tenir llar, energia i aigua ha de ser un dret inalienable que totes les persones haurien de gaudir.
Assumeix el decreixement econòmic com única possibilitat de fer front al canvi climàtic.
Només el decreixement planificat i socialment just pot evitar un col·lapse caòtic. Decréixer significa suficiència, millor benestar i realització personal.
No pretenguis tenir família nombrosa.
Hi ha més de vuit mil milions i mig de persones al món, i creixent. Aquest creixement representa una petjada ecològica no assumible pel planeta.
Contempla la possibilitat de fer vida rural mentre no augmenti la teva despesa energètica.El teletreball obre les possibilitats de viure fora de les grans ciutats, però cal considerar l’accessibilitat als serveis que ens donen qualitat de vida.
Exigeix una bona atenció municipal al ciutadà i d’empreses.Tenim dret a ser atesos per un semblant. Els robots telefònics poden facilitar la classificació de l’atenció telefònica, però no poden ser un substitut de l’atenció humana ni generar una espera indefinida per l’usuari.
Qüestiona les estructures que només volen més del mateix.Les entitats que promouen més del mateix en el creixement econòmic, estan ancorades en el passat i són incapaces de tenir noves idees, iniciatives ni perspectives de futur.
No votis a partits excloents.Excloure, enfrontar i estigmatitzar és jugar amb les nostres pors irracionals i dur a la societat a l’enfrontament violent. És populisme.
Defensa la igualtat de gènere.No hi haurà mai justícia sense justícia de gènere ni normalització dels drets LGTBI, ni mentre continuïn els estereotips en anuncis i mitjans de comunicació.
Lluita pels drets humans.Sense drets humans no pot haver-hi llibertat ni justícia. Pensa que algun dia tu també pots ser víctima de la seva transgressió.
Qüestiona el que es diu pels mitjans.La informació, per omissió, per saturació o mitges veritats, està manipulada pels grups de pressió. És important aprofundir en les informacions i no quedar-se amb el titulat impactant. Consulta fons diferents. Ves en compte amb la intel·ligència artificial.
Subscriu-te a la premsa que et doni garanties de veracitat.Evitar la informació esbiaixada, manipuladora, les fuck news, icercar informació en mitjans independents amb noticies contrastades i revisades, és bàsic per tenir una ment lliure de prejudicis i no ser manipulat.
Analitza i critica els continguts televisius de baixa qualitat o poc ètics.Els programes brossa, de violència gratuïta, anuncis de obscena opulència o irreals, consumisme pur i dur, sexisme, utilització d’infants, d’animals i entorns naturals per induir al consumisme, no són ètics.
Reclama canvis normatius de control de propaganda consumista.Consumisme i sostenibilitat són conceptes contradictoris. En un entorn decreixement com l’actual l’austeritat és fonamental.
Exigeix als partits que incorporin aspectes de sostenibilitat real.El nostre vot individual pot fer modificar programes i promeses electorals i canviar substancialment l’esdevenir de les coses. A través del nostre vot lliure tenim molta més força de la que pensem i l’oportunitat d’induir canvis.
Associa’t, apuntat a cooperatives i col·labora en activitats del teu barri.És important que la gent participi en partits polítics, associacions, cooperatives… Les assemblees ciutadanes són focus de participació i responsabilitat col·lectiva. Votant i participant es reforça la democràcia i la societat.
Exigeix als polítics un full de ruta clar i amb calendari per complir amb els objectius de descarbonització del 50% el 2030.Les actuacions que els governs han posat en marxa per descarbonitzar l’economia no són suficients ni van prou ràpides per aconseguir controlar ni apaivagar el canvi climàtic.
Reclama la participació informada i avançada dels ciutadans en les decisions estratègiques relacionades en el territori en el qual vius.Per fer front al canvi climàtic calen actuacions dràstiques.Cal reclamar valentia als polítics ifer-los costat davant de tota mena de grups de pressió i de l’immobilisme conservador.
Demana una gestió realment estalviadora de l’aigua.L’aigua és un bé vital que serà cada cop més escàs. Calen esforços a tots nivells i en tots els sectors per aconseguir distribuir l’aigua de forma justa. L’aigua és un dret, no un negoci.
Demana que es prohibeixin les noves concessions d’aigua, es tanquin els pous il·legals i s’analitzin els aqüífers.S’han de gestionar i controlar les pèrdues d’aigua. S’ha de reduir i optimitzat l’aigua de reg pel 2030. S’han de recuperar i des-contaminar els aqüífers.
Considera transformar la teva piscina en un hort.Les piscines es poden reciclar omplint-les de terra i fent-hi un hort. Estalviaràs aigua i electricitat, a més de gaudir de productes sans i barats que et donaran satisfacció.
Utilitza les piscines municipals.Una piscina particular representa freqüentment una despesa energètica i d’aigua insostenibles, tot i les tecnologies actuals. Tenen baix rendiment de despesa per temps d’utilització.
No caiguis en els enfrontaments entre grups o ètnies.És el que busquen els populistes amb la por cap a l’altre. Culpen dels problemes generals a determinats grups per tal de no aprofundir en els problemes d’arrel i provocar enfrontaments socials i guanyar vots.
Col·labora amb associacions benèfiques.Ajudaràs als infants a no patir malnutrició i a tenir un mínim d’escolarització. Els apadrinaments i beques són fonamentals per a crear éssers humans lliures i responsables.
Exigeix més recursos per la Justícia. Exigeix la seva modernització i bona gestió.Una justícia lenta no és justícia i a vegades es fa servir per alentir els processos fins a la seva prescripció. Tampoc ho és si no està tècnicament modernitzada, amb personal suficient i ben dotada econòmicament.
Exigeix una llei per reconèixer l’ecocidi com a crim al codi penal de l’Estat.Els delictes contra el medi ambient posen en perill la base de subsistència de tota la humanitat. Els governs no poden quedar tenallats per l’amenaça i/o xantatge dels lobbies.
Exigeix que els governs municipals i autonòmics tinguin polítiques d’habitatge eficaces i augmentin el parc d’habitatges de propietat pública.El dret a l’habitatge no està garantit. Un percentatge elevat d’habitatges públics garantiria aquest dret i frenaria l’escalada dels seus preus al mercat lliure.
No votis a partits que prometen creixement i més del mateix.Qui basa la seva política en creixement econòmic és irresponsable davant d’un món finit proper al col·lapse de recursos i materials. El creixement emet gasos d’efecte hivernacle de manera exponencial.
Accepta les taxes turístiques de bon grat.
Són per implementar mesures que internalitzin els costos socials i ambientals del turisme. Qui contamina i genera despesa i estrès social ha de pagar.
Accepta els impostos que ens garanteixin uns serveis públics de qualitat.Uns serveis públics mal finançats no seran mai uns serveis de qualitat.
Exigeix un bon control en la gestió dels diners públics que són de tots.Els gestors públics i els polítics han de retre comptes dels resultats de la seva gestió davant dels ciutadans. Tolerància zero amb la corrupció. Tampoc prescripció.
Demana polítiques de benestar personal i social i la conservació dels ecosistemes per davant del creixement del PIB.A partir d’un cert llindar el creixement del PIB no està vinculat a la millora del benestar personal i social ni en la conservació de la natura.
Defensa els drets humans a casa nostra i arreu. Lluita contra el masclisme.La criminalització de les protestes socials, dels immigrants, les estimacions i guetos, com els maltractaments, són fonts d’odis utilitzats per determinades elits per treure’n profit. També tolerància zero contra el masclisme.
Reclama unes relacions comercials justes i sostenibles ambientalment.El nostre consum és la causa dels múltiples impactes en països molt allunyats. Cal reconèixer-ho i actuar en conseqüència.
Revalora el treball social i de la llar. Reclama que la llei de la dependència tingui un finançament adequat.La cura de la llar, infants i gent gran, és fonamental per una societat sana, cohesionada i feliç.
Dona suport a la Renda Bàsica Universal.Una Renda Bàsica és fonamental per garantir uns mínims a totes les persones. Cal erradicar la pobresa i en especial i de forma urgent entre els infants.
Demana flexibilitat d’horaris i possibilitat de fer teletreball alguns dies.Tindràs més temps i guanyaràs amb descans i salut. És el benestar en front a treballar més hores per cobrar més. Dona’t temps per respirar reflexionar i estar amb tu mateix. Seràs més feliç.
Considera una jornada laboral més curta i treball per a tothom.En un món digitalitzat els beneficis continus de l’eficiència, gràcies als avenços i coneixement adquirits per la societat, han de repercutir també en benefici de tota la societat.
Propicia la feina del tercer sector amb contractes dignes.Fer aflorar el treball ignorat i gestionar correctament el treball de suport femení a la societat dignifica, consolida i genera llocs de treball.
Associa’t i participa de les decisions laborals.El sindicalisme és una manera eficient de cercar les millores laborals donant força a les persones i re-valoritza al seu treball.
Recupera oficis tradicionals.En el futur els oficis de fabricació manual de proximitat, reparació i manteniment seran molt necessaris.
Capacita’t per noves feines si és necessari.En el futur seran necessàries qualificacions tant emergents com tradicionals relacionades amb la manca de recursos, el reciclatge, la reparació, els serveis socials i l’adaptació al canvi climàtic.
Sigues feminista.Sense la incorporació de les dones a una vida digna, igualitària i amb responsabilitats socials no hi haurà futur just ni sostenible. La igualtat de gènera garanteix el respecte mutu entre persones.
Considera les activitats de low food.
El moviment low food promou una vida més calmada, defugir de preses absurdes i omplir la nostra existència d’allò que és fonamental. Cuidar-se, passejar, dormir i desaccelerar-se, son les millors teràpies per una vida sana i tranquil·la.
Exigeix una sanitat universal, pública i de qualitat.En un futur més calorós apareixeran noves malalties, més pandèmies i tornaran malalties ja erradicades. Necessitem una sanitat pública forta, ben dotada, dimensionada i de bona qualitat, organitzada, coordinada i ràpida. És un dret.
Fes prevenció sanitària.La dieta mediterrània és molt saludable així com la pràctica moderada de l’esport i dormir les hores convenients, és la base d’una bona salut.
Pregunta’t si determinades tecnologies milloren realment el benestar de les persones i la sostenibilitat.Darrera la innovació i l’augment de l’eficiència tecnològica, poden haver-hi interessos comercials per seguir amb el mateix consumisme. Malgrat les millores en eficiència energètica o en l’ús de nous materials, el consum d’energia i recursos mai ha deixat de créixer.

Anar a la pàgina d’inici

Print Friendly, PDF & Email

Comentarios cerrados.