Viure de renda…bàsica, a “30 minuts”

30 Minuts, TV3, 31/03/2019

Indaguem en una de les propostes més controvertides de l’actualitat per combatre la pobresa i la desigualtat: la renda bàsica universal. Posem la lupa a Barcelona, Finlàndia i Namíbia.

La desigualtat entre rics i pobres cada vegada és més gran al món i la por a la destrucció massiva de llocs de treball a causa de la robotització i la intel·ligència artificial ha fet que proliferin els experiments de renda bàsica universal en els dos darrers anys.

Una de cada sis famílies espanyoles de classe mitjana va caure en la pobresa durant la crisi, i no n’ha sortit, i aquesta desigualtat segueix creixent a un dels ritmes més alts del món.

Anar al vídeo

A Barcelona s’està fent una prova pilot de renda bàsica universal, anomenada B-mincome, que està finançada per la Unió Europea i l’Ajuntament de la ciutat. Han triat 1.000 famílies de deu barris de l’Eix Besòs perquè són els que tenen les rendes més baixes i un índex d’atur 10 punts per sobre de la mitjana de Barcelona. Hi ha diferents modalitats d’ajudes que combinen polítiques actives i passives en aquest pla pilot, però nosaltres seguim dos destinataris que experimenten en pròpia pell què vol dir rebre una renda bàsica universal.  

La Flora Alcaide no pot comprar carn ni una vegada al mes, i en José Escañuela no es pot permetre anar a prendre un cafè al bar. No són una excepció. A Catalunya, hi ha 758.000 persones en la mateixa situació de pobresa extrema.

Un equip del “30 minuts” també ha viatjat a Finlàndia per veure com ha evolucionat el controvertit experiment de l’ingrés bàsic que va iniciar el govern escandinau el gener del 2017 i en què han participat 2.000 aturats d’entre 25 i 58 anys.

I a Namíbia, l’equip de reporters ha visitat el poble d’Otjivero, on es va fer un dels plans pilot internacionals de renda bàsica pioners al món. Aquest país del sud-oest d’Àfrica, un dels més desiguals del món, l’any 2015 va estar a punt de convertir-se en el primer país del món a implementar aquest ingrés de manera universal i incondicional per a tota la població. Però què va passar? I encara més: es plantegen desplegar-la ara?

Al reportatge fem un recorregut pels experiments de renda bàsica més importants del món i ens preguntem què passaria si tots rebéssim un ingrés bàsic de 800 euros. Es podria finançar? És la millor eina per erradicar la pobresa i la desigualtat? O seria més desitjable que tothom tingués feina? I, si un país arriba a implementar la renda bàsica universal, es podria produir un efecte dòmino?

Un reportatge de Georgina Pujol i Víctor Díaz.

Imatge: David Bou

Producció: Sandra Rierola

Muntatge: Martí Genís

Print Friendly, PDF & Email

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *